C vitamīns - ne tikai imunitātes stiprināšanai

C vitamīns visbiežāk asociējas ar imunitāti stiprinošām preparātiem, ko lietojam cīņā pret saaukstēšanos. Taču šis vitamīns piedalās arī citos organisma procesos. C vitamīns (zināms arī kā askorbīnskābe) organismā darbojas kā antioksidants un aizsargā ķermeņa šūnas no brīvo radikāļu bojājumiem. Tas ir nozīmīgs arī proteīna kolagēna ražošanā, kas palīdz dziedēt brūces un rūpējas par ādas skaistumu.

Kāda ir C vitamīna ietekme uz veselību?

  • Imūnsistēmas stiprināšana – palīdz aizsargāt pret saaukstēšanos un stiprina organisma izturību pret infekcijām.
  • Iesaistīts kolagēna ražošanā – kolagēns ir galvenā viela saistaudos un uztur normālu asinsvadu darbību.
  • Palīdz ātrāk sadziedēt brūces.
  • Rūpējas par asinsrites sistēmas veselību – palīdz paplašināt asinsvadus, regulēt asinsspiedienu, aizsargāt sirdi un asinsvadus no dažādām slimībām.
  • Vēža profilakse – aizsargā pret brīvo radikāļu bojājumiem, kas var izraisīt vēzi.
  • Samazina diabēta risku – C vitamīns ir iesaistīts glikozes un insulīna regulēšanā.
  • Rūpējas par acu veselību.
  • Palīdz novērst astmas simptomus.

Kādi ir dabiskie C vitamīna avoti?

C vitamīns daudziem asociējas citroniem, taču tas nav vienīgais vitamīna avots. Šis vitamīns atrodams lielākajā daļā augļu un dārzeņu: 

  • citrusaugļi (citroni, apelsīni, greipfrūti)
  • citrusaugļu sula
  • zaļie un sarkanie pipari
  • kivi
  • brokoļi
  • zemenes
  • tomāti

Dabiski nodrošināt organismu ar C vitamīnu nav tik vienkārši. Galu galā ir grūti apēst daudz citronu! Turklāt liels daudzums citrusaugļu var kairināt kuņģi. Turklāt, termiski apstrādāti (cepti, vārīti, sautēti utt.) dārzeņi satur daudz mazāku C vitamīna daudzumu. Īpaši ieteicams papildināt uzturu ar C vitamīnu ja jums ir novājināta imunitāte, jūs smēķējiet, traumu gadījumā vai lietojot dzelzs preparātus.

Dalies